StarTrek.nl - Planet

Paramount/CBS stopt rechtszaak tegen Axanar

Star Trek Axanar

Tijdens het Star Trek evenement bij de Paramount Studios in Los Angeles gisteren heeft JJ Abrams bekend gemaakt dat Paramount/CBS de rechtszaak tegen de fanfilm Axanar zullen stoppen. Axanar is een groots opgezette door de fans gefinancieerde film. De film is een federation documantaire over de vier-jarige oorlog met het Klingon keizerrijk zo'n twintig jaar voor de originele serie. In de film praten diverse leiders over hun ervaringen tijdens deze oorlog en de aanloop naar de beslissende slag van de oorlog. Een twintig minuten duurde trailer "Prelude to Axanar" is als trailer beschikbaar.

Zolang er Star Trek is worden er al films gemaakt door de fans. De laatste jaren worden deze films echter steeds professioneler en beter door het gebruik van crowdfunding. Hierdoor komt er veel geld beschikbaar die de kwaliteit van de films verhogen. Ook kunnen er bekende acteurs aangetrokken worden waarvan sommige al eerder in Star Trek hebben meegespeeld. In Axanar spelen bekende acteurs als Richard Hatch, J. G. Hertzler en Tony Todd mee. Vorig jaar startte Paramount/CBS een rechtszaak tegen Axanar. Paramount/CBS is eigenaar van het merk Star Trek en Axanar zou oneigenlijk gebruik maken van de Klingon taal en ontelbare copyright elementen van Star Trek, zoals locaties, karakters, rassen en thema. De rechtszaak resulteerde er in dat al het werk aan Axanar stopgezet werd. Ook andere fan films werden hier door geraakt. De makers van de fan film Star Trek Horizons werden door Paramount/CBS op een wat vriendelijker toon aangeraden te stoppen wat ze vervolgens ook deden. Een andere grote fanfilm waar bekende acteurs in spelen, Star Trek Regegades, mocht echter wel doorgaan.

JJ Abrams die de laatste twee films regisseerde en Justin Lin die Star Trek Beyond regisseerde hebben druk uitgeoefend op Paramount/CBS om de rechtszaak te stoppen.

Een paar maanden geleden was er een fan film Axanar. Deze film werd gemaakt door fans en er was een rechtszaak tussen de studio en deze fans. Justin was hier als fan erg boos over. We begonnen hier over te praten en realiseerde ons dat dit geen goede manier is om met fans om te gaan. Dus we zijn naar de studio gegaan om er op aan te dringen dat ze stoppen met de rechtszaak. Binnen een aantal weken zal er worden aangekondigd dat de rechtszaak gestopt zal worden en dat de fans door kunnen gaan met het maken van de film.

Inmiddels heeft Paramount/CBS via een tweet bevestigd dat de rechtszaak wordt ingetrokken en dat men gaat werken aan richtlijnen waar fan films zich aan moeten houden. Dit is niet alleen goed nieuws voor Axanar maar voor alle fanfilms. Het voortbestaan van het fenomeen Star Trek fan film was door deze rechtszaak zeer onzeker.