StarTrek.nl - Planet

Leonard Nimoy (Spock) overleden

Leonard Nimoy - Spock

Vrijdagochtend 27 februari 2015 is acteur Leonard Nimoy in zijn woning in Los Angeles overleden op 83-jarige leeftijd. Nimoy speelde Spock in de originele Star Trek serie. De acteur overleed aan COPD, een chronisch obstructieve longziekte. Eerder deze week werd hij al in het ziekenhuis opgenomen vanwege pijn op zijn borst.

Nimoy speelde de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Spock in de eerste serie van Star Trek (1966-1969). Hij kreeg drie Emmy Awards voor die rol. In 2009 werd Star Trek nieuw leven in geblazen met twee nieuwe Star Trek films. Nimoy speelde daar weer zijn rol van Spock die terug in de tijd was gereisd.

Collega's en fans van de vrijdag overleden Star Trek-acteur Leonard Nimoy uiten hun verdriet. "Ik hield van hem alsof hij mijn broer was. We zullen zijn humor, zijn talent en zijn liefde missen", laat William Shatner, Star Treks Captain Kirk, verdrietig weten.

De Amerikaanse president Obama heeft een officiƫle reactie gegeven op het overlijden van Nimoy. "Lang voordat nerdy cool was, was daar Leonard Nimoy", laat de president weten.Obama benadrukt dat de acteur zijn leven lang een liefhebber was geweest van de kunsten, van menselijkheid en van wetenschap. "En natuurlijk was hij Spock. Hij was cool, een man van de ratio, met grote oren en veel gezond verstand. Hij was de kern van de optimistische visie van Star Trek op de toekomst van het menselijk ras. Ik hield van Spock", aldus Obama.

Ook in de ruimte wordt Nimoy herdacht. De italiaanse astronout Sam Cristoforetti: Italian astronaut tweette vanuit het International Space Station 'Live Long and Prosper, Mr. #Spock!'.